Ar jūs taupote vaiko ateičiai? Kas mėnesį gaunami vadinamieji vaiko pinigai po truputį keičia taupymo įpročius ir vis daugiau tėvų gaunamus pinigus skiria ne vaiko šiandienai, bet taupo vaiko ateičiai. Sužinokite daugiau apie tai, kaip keičiasi lietuvių taupymo įpročiai. Taip pat kokiomis valstybės siūlomomis lengvatomis galite pasinaudoti, pasirinkę apdrausti savo vaikus, kiek galite tikėtis sutaupyti, jei vaiką apdrausite jau šiandien.

Kaip savo vaikų ateičiai taupo lietuviai?

Kiekviena šeima taupo skirtingai. Vieni turi nenumatytų išlaidų krepšelį, kurio lėšas naudoja tik tada, kai tikrai labai reikia. Kiti kas mėnesį atideda tam tikrą sumą. Visgi apklausos rodo, kad lietuvių taupymo įpročiai po truputį keičiasi ir vis daugiau jų renkasi pinigus kaupti ne kojinėje, o įdarbinti.[rml_read_more]

2011 m. 46 proc. lietuvių teigė, kad jie turi santaupų, tačiau jos nebuvo susijusios su šeimos ar vaikų ateitimi – daugiausia tuo metu lietuviai taupė dideliems pirkiniams ar juodai dienai. 2016 m. atliktos apklausos respondentai minėjo, kad taupo pensijai (50 proc.), juodai dienai (32 proc.), o 13 proc. jau nurodė, kad kaupia vaiko studijoms ar kitiems jų ateitiems tikslams.

2020 m. birželį atliktas tyrimas parodė, kad vadinamuosius vaiko pinigus maždaug trečdalis tėvų (33 proc.) skiria vaiko kasdienėms reikmėms, dar trečdalis (31 proc.) šiuos pinigus investuoja ar skiria draudimo įmokoms, likusi dalis tėvų pinigus skiria vaiko pramogoms, popamokinėms veikloms ar kitoms reikmėms.  Galima teigti, kad kaupimas vaiko ateičiai vis dažniau tampa prioritetu. Žinoma, tendencija investuoti yra siejama su aukštesnėmis pajamomis ir didesniu vaiko amžiumi.

Investicinis gyvybės draudimas – tai dvi naudos viename

Vaikai kaip niekas kitas „įsigudrina“ susilaužyti ranką per krepšinio treniruotę, nukristi nuo dviračio ar… iš medžio. Ir nors nė vienas tėvas nenori galvoti apie tai, kas blogiausio gali nutikti, tačiau draudimo išmoka padės jums, kai nutiks kas nors netikėto. Priklausomai nuo jūsų finansinės padėties, draudimo išmoka po traumos gali padengti reabilitacijos išlaidas, palengvinti buitį ar tiesiog leisti palepinti mažylį, atsigaunantį po nelaimingo atsitikimo.

Investicinis gyvybes draudimas vaikui

Taigi išmoka nutikus nelaimei – pirmoji nauda, kurią teikia tokio tipo draudimas. Antroji nauda, tai draudimo laikotarpio pabaigoje naudos gavėjui (vaikui) išmokama per visą laikotarpį sukaupta suma, kurią dar padidina sėkmingas investavimas. Gautą sumą vaikas galės panaudoti studijoms užsienyje, pirmo būsto įnašui, automobiliui ar, iš tiesų, bet kam, kas jam tuo metu bus reikalinga. Reikėtų atsiminti, kad kuo anksčiau apdrausite savo vaiką, tuo daugiau sukaupsite. Tėvai įprastai įmokos dydį renkasi tokį patį, kaip ir vaiko pinigų dydis. Nuo 2022 m. šis dydis siekia 73,5 EUR. Tačiau atsižvelgus į jūsų poreikius galima rinktis ir mažesnę ar didesnę mėnesio įmoką.

Kokiomis valstybės lengvatomis galima pasinaudoti, taupant vaiko vardu?

Pasirinkus investicinį draudimą, jūs galite pasinaudoti valstybės siūlomomis lengvatomis. Todėl tai dar vienas privalumas vaiko ateičiai taupyti būtent tokiu būdu. Valstybė deklaruojant pajamas leidžia pasinaudoti lengvata susigrąžinti tų metų Gyventojų pajamų mokestį. Naudojantis šia lengvata iš apmokestinamųjų pajamų sumos galite atimti savo sumokėtą gyvybės draudimo įmokų sumą, arba ne daugiau nei 1500 EUR, jei bendra įmokų suma buvo didesnė. Įprastai tai leidžia atgauti iki 300 EUR sumokėtų įmokų.

Be to, investicinio gyvybės draudimo sutartį sudarius 10 metų ar ilgesniam laikotarpiui bei naudos gavėju nurodžius jūsų vaiką (o ne save), laikotarpio pabaigoje vaikas gaus sukauptą sumą kartu su investicine grąža ir ji nebus apmokestinama Gyventojų pajamų mokesčių – tai jau galima įvardinti ir kaip trečią naudą.

Daugiau apie naudas, kurias gausite pasirinkę investicinį gyvybės draudimą vaikui bei tai, kodėl verta kuo anksčiau apdrausti savo vaiką, galite sužinoti asmeninės konsultacijos metu. Užsiregistruokite ir sužinokite atsakymus į visus jums kylančius klausimus!