Investavimas įvardijamas kaip vienas iš geriausių būdų sutaupyti. Tai gali būti taupymas, skirtas ilgalaikiams ar trumpalaikiams finansiniams tikslams. Investavimo priemonių ir įrankių taip pat nuolat daugėja. Jei prieš kelis dešimtmečius investavimas vyko daugiausia į vertybinius popierius ir įmonių akcijas, šiandien investuoti galima ne tik į juos, bet ir, pavyzdžiui, į paskolas. Taigi trumpas atsakymas į klausimą „Ar investuoti gali kiekvienas?“ būtų „Taip!“, o ilgesnį atsakymą pateiksiu žemiau.

Kada investuoti yra gera mintis?          

Įdarbinti savo pinigus, kad šie uždirbtų, visada atrodo patraukli mintis. Tačiau prieš pradedant investuoti reikėtų įvertinti savo finansinę situaciją ir pasitikrinti, ar investuoti būtent dabar tikrai yra geriausia mintis. Taigi, ką reikia įvertinti, kad būtumėte tikri, jog investavimas – puikus žingsnis būtent jums?

kada ir kur investuoti?

Pirmiausia, reikėtų įvertinti, ar neturite skolų, kurias reikėtų išsimokėti. Pavyzdžiui, jei turite kreditinės kortelės skolą ar paskolą iš greitųjų kreditų. Jei manote, kad per mėnesį tam tikrą pinigų sumą galite skirti investavimui, tai tikėtina daug svarbiau šią sumą skirti skolų išmokėjimui. Juk greičiau išmokėjus kreditinės kortelės skolą ar paskolos sumą nebereikės mokėti palūkanų.

Gana plačiai paplitus nuomonė, kad investuoti (ar kitaip taupyti) reikia tik tuos pinigus, kurie lieka nuo uždarbio atskaičiavus gyvenimo išlaidas (būstas, transportas, maistas ir t. t.).

Tačiau taikant tokią strategiją pinigų gali niekada ir nelikti. Todėl visų pirma kai tik gaunate atlyginimą „sumokėkite sau“. Nesvarbu kokio dydžio atlyginimą gaunate, visuomet išmokėkite sau bent 10-20%. Ir tik tuomet stenkitės išsiversti su likusia suma padengti būtinas kasdienines gyvenimo išlaidas.

Suprantu, kad tai gali būti nelengva ir pareikalauti didelės Jūsų disciplinos, tačiau atminkite, kad būtent tokie veiksmai išskiria žmones, kurie pasiekia finansinę laisvę nuo žmonių, kurie tik nuolat svajoja pasiekti finansinę laisvę.

Svarbu paminėti, kad tam tikra santaupų suma turėtų būti neliečiama – skirta nenumatytiems atvejams. Tokiems atvejams rekomenduoju turėti 3-6 mėnesių santaupas būtinosioms kasdieninėms išlaidoms padengti.  Pavyzdžiui, jei jūsų šeimos ūkio išlaidos yra 1000 Eur per mėnesį, tuomet sukaupti reikėtų bent 3000 Eur. Kad atsidėtumėte šią sumą, galite taikyti tą pačią „sumokėkite sau“ strategiją.

 Žinokite savo galimybes ir toleruotiną riziką

Jei jau turite piniginį rezervą nenumatytiems atvejams, tuomet galima pagalvoti ir apie tai, koks investavimo būdas jums būtų tinkamiausias. Pirmiausia reikėtų įvertinti, kokiu tikslu norite investuoti. Ar norite taupyti būstui, kurį planuojate įsigyti po 10 metų (o gal greičiau?), ar taupyti norite pensijai, į kurią išeisite tik po 20-30 ar daugiau metų. Priklausomai nuo to, ar taupysite ilgalaikiams, ar trumpalaikiams tikslams, gali skirtis jūsų pasirinkti investavimo įrankiai ir jų kryptys.

Taip pat reikėtų įvertinti, kokią riziką galite prisiimti investuodamas. Tai susiję ne tik su jūsų asmeninėmis savybėmis, finansų išmanymu, bet ir su ta pačia investavimo trukme. Jei investuojate ilgam laikotarpiui, didesnė rizika bus labiau toleruotina, nei investuojant trumpam laikotarpiui. Taip pat investavimo rizika dažnai priklauso ir nuo jūsų amžiaus. Jei norite sutaupyti pensijai, bet jums ką tik suėjo 30, galite sau leisti labiau rizikuoti, nei ką tik pradėjęs taupyti šešiasdešimtmetis.

Domėkitės – pasinaudokite technologijų siūloma pagalba

Domekites investvimu

Finansininkas Ray Dalio, rašytojas ir lyderystės ekspertas Robin Sharma, kaip ir daugelis kitų finansinę laivę pasiekusių žmonių teigia, kad geriausia investicija visų pirma yra investicija į save. Tai gali būtų Jūsų perskaityta knyga apie investavimą, kursai internetu, mokymai, seminarai ir kt. Šiandieną internetas pilnas informacijos. Jums tereikia domėtis, gilinti žinias. Nepamirškite, viskas jūsų rankose, todėl negalima jų nuleisti!

Kur investuoti?

Kaip jau minėjau, kokius investavimo įrankius ir strategiją pasirinkti, labai priklauso nuo jūsų tikslų ir net amžiaus. Greitas pelnas neabejotinai patrauklus visiems, tad kai kurie žmonės investuoja į trumpalaikius sandorius, tokius kaip sutelktinis finansavimas (kai investuojate pinigus į kitų žmonių ar verslų paskolas), kriptovaliutas ir kt. Tai nėra blogai, tačiau labiau rizikinga. Jei tikrai smalsu kaip veikia šie investavimo įrankiai, pradžioje mėginkite investuoti mažomis sumomis, kad nesėkmės atveju „nesugriūtų“ jūsų asmeniniai ar šeimos finansai.

Kur investuoti

Iš savo pusės rekomenduoju ilgalaikį investavimą. Aš, kaip ir dauguma kitų finansų konsultantų visame pasaulyje, sutinku (kas yra pagrįsta konkrečiais skaičiais), kad siekiant stabilios investicinės grąžos, investavimas turėtų vykti bent 10 metų arba ilgiau. Verta pasidomėti, kokias paslaugas siūlo jūsų bankas – galbūt galite investuoti į akcijas naudodamiesi banko kaip tarpininko paslaugomis investuojant į investicinius portfelius. Investicijos nedidelėmis sumomis, su sąlyginai mažai rizikos, gali būti puikus būdas pradėti investuoti ir susipažinti su šiuo pasauliu.

Ilgalaikis investavimas investicinis gyvybes draudimas

III pakopos pensijų fondas arba investicinis gyvybės draudimas, taip pat puikūs investavimo įrankiai. Toks investavimo būdas nereikalauja gilių investavimo žinių, nes investicijas prižiūrės jums priskirtas konsultantas. Svarbu žinoti, kad III pakopos bei investicinio gyvybės draudimo įrankius skatina valstybė, suteikdama galimybę deklaruojant pajamas susigrąžinti net 20% GPM nuo jūsų sumokėtų įmokų. O investicinis gyvybės draudimas – vienintelis toks investicinis įrankis – neapmokestinamas viršpelnio mokesčiu, kas šį investavimo produktą padaro velniškai patraukliu įrankiu siekiant efektyviai sutaupyti savo ateities tikslams.

Klauskite finansų konsultanto

Jei nesate tikri, kokio tipo investavimo įrankius naudoti, ar norite konkrečiau sužinoti kaip, kur ir kokiomis sumomis verta investuoti/taupyti būtent Jums, susisiekite su manimi telefonu +37068680193, arba užsiregistruokite nemokamai konsultacijai internetu ir užduokite visus Jums rūpimus klausimus!

Finansų konsultantas
Mantas Janavičius